Црни угљеник може да угрози нерођене бебе

Не само да аерозагађење може да угрози здравље одраслих и деце већ и нерођених беба. Ново истраживање белгијских истраживача открило је честице чађи и у постељици која храни плод у развоју.

Чађ која се емитује непотпуним сагоревањем фосилних горива садржи штетни 'црни угљеник'.
Те честице могу проћи кроз заштитну баријеру плаценте и ући у ткиво фетуса, наводи се у извештају тима истраживача са Универзитета Хаселт у Белгији.

Анализирани су узорци ткива код пет превремено рођених беба и 23 бебе које су мајке носиле пуних девет месеци.

„Знали смо да честице, када се удишу, могу да пређу из плућа у друге органе у телу. Али сада смо доказали и да прелазе на нови живот, на новорођенче током пренаталног живота. Заиста могу да пређу са мајчине стране постељице на страну фетуса“, рекао је проф. др Тим Наврот са Универзитета Хаселт.

Директне потврде нема, али истраживачи претпостављају да честице чађи, дима и прашине могу да имају лошу улогу у ниској тежини беба или изазивању превремених порођаја.

Тим пре што се то чешће дешава код беба чије су мајке током трудноће изложене већем нивоу контаминираног ваздуха.

Такве честице могу и да успоре и когнитивне способности. Нађене су и у урину и мозгу здраве деце приликом обдукције.

„Надамо се да ћемо допринети строжим прописима заштите животне средине узимајући у обзир ову изложеност новорођенчади. Будуће мајке које живе у великим градовима требало би да обилазе главне путеве и користе паралелне улице са мање саобраћаја“, истакао је проф. др Тим Наврот са Универзитета Хаселт.

До разумевања последица загађења плаценте дошло је захваљујући новој технологији микроскопа која омогућава научницима да детектују честице црног угљеника помоћу ласера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара