Грицкање ноктију може бити симптом који се не сме занемарити

Оникофагија односно грицкање ноктију је честа навика код деце, и сматра се поремећајем понашања. Америчка психијатријска асоцијација је 2012. године, грицкање ноктију уврстила у облике опсесивно-компулсивних поремећаја. Настаје услед узнемирености, психичке напетости и фрустрираности, и код деце може бити знак да постоји нешто што их озбиљно мучи.

Нокте грицкају и одрасли. Осим што резултира тиме да руке изгледају ружно, грицкање ноктију може довести до других здравствених проблема, јер повећава ризик од упалних бактеријских и гљивичних инфекција. Без обзира на то како је навика стечена, тешко је се ослободити, упркос труду.

„Иза навике грицкања ноктију вреба доста опасности. Последице које су најекстремније, физичке и психолошке, када је у питању ментално здравље, су изузетно ретке“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, др Ирена Корићанац, психолог и психотерапеут из Дечије Универзитетске клинике у Тиршовој.

Корићанац наводи да је појава грицкања ноктију веома честа и да се процењује да 15 одсто одраслих задржи ту навику током живота, а да 30 одсто деце у неком тренутку свој развоја, стекне навику грицкања ноктију.

Ипак, како наводи, код више од половине оних који су имали тај проблем, он спонтано нестаје. Код неких људи се задржи доста дуже.

„Ми имамо онај традиционални начин лечења да отклонимо ту навику која је ружна, али ништа нисмо урадили ако не разумемо зашто дете грицка нокте“, навела је Корићанац.

Каже да родитељи обично знају узрок и да с тим податком долазе по стручан савет о томе како да га уклоне.

„Око 15 одсто одраслих грицка нокте и постоји тенденција раста. Живимо стресним начином живота, има много анксиозности и сви симптоми који су у вези са анксиозносшћу, нервозом, недостатком самопоудања, су у порасту“, додала је докторка.

Наглашава да грицкање ноктију као симптом није усамљен и да ту навику прати још неки начин испољавања нервозе.

„Ако нисмо уклонили узрок, то ће се појавити на неки други начин. Можете да то замените неком другом мање видљивом навиком, али је важно видети шта се са дететом заиста дешава“, рекла је Корићанац.

Грицкање ноктију се и данас неретко лечи на традиционалан начин, на пример алевом паприком, док у апотекама постоје средства горког укуса која утичу на спречавање те навике. Корићанац наводи да су те методе успешније у почетку стварања навике, док се дешава и то, да се деца навикну на средства која зато постају неделотворна.

„Савет родитељима је да обрате пажњу када се јавља грицкање ноктију код деце. Ако се јавља само пре контролног, пре неког стресног догађаја, онда је сигнал да дете на тај начин каналише своју нервозу. Ако се стабилизује та појава, ако је честа, ако се дете повређује, крваре му заноктице, а ви не можете да разумете шта се дешава, онда је важно потражити помоћ. Некада се то заиста реши у амбуланти једним разговором и саветима“, закључује др Корићанац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара