Храбра Београђанка жели да помогне непознатој жени да постане мајка

До сада је у свету из пресађених материца рођено 13 беба. Осам у Шведској, две у Сједињеним Државама, и по једна у Бразилу, Индији и Србији. Александра Матовић, жели да помогне непознатој жени да постане мајка, тако што ће јој донирати своју материцу.

Кристина Савић има 33 године. Њена животна прича је била необична и до сада, а тек после текста у новинама у којем је најавила да подиже кредит са мужем како би постала мајка, прича је постала још невероватнија.

Кристина Савић је рођена без материце. Из медицинских разлога ни њена сестра близнакиња, нити мајка не могу да буду донори. Александра Матовић живи у Београду. Прочитала је текст у новинама и донела одлуку.

„Имам троје деце и ја сам тај један репродуктивни циклус закључила. Ако тај мој неки орган који, не да ми не треба, али он је урадио оно што је требало, а некоме може да послужи, зашто не бих помогла? У мом окружењу има пуно младих људи који се боре са вештачком оплодњом, са неплодношћу и пролазе разне голготе, али они имају неку шансу, а ова млада жена нема никакву шансу, сем донорства или сурогат мајке“, објашњава Александра шта ју је навело на ову одлуку.

Оба поступка су компликована и скупа. Да би се захват пресађивања материце урадио потребно је много анализа и сам процес до операције траје месецима, али Кристина не жели да одустане.

Признаје да није очекивала помоћ од потпуно непознате особе, међутим то за Александру није била препрека да се одлучи за овако храбар гест.

„Ни једног секунда нисам тако размишљала. Чак и да не упознам ту жену, ја бих то урадила, јер сматрам, да ако хоћете да помогнете, не треба вам други разлог“, наглашава Александра Матовић.

„То ме храбри највише. Поред жеље да будем мајка. Поред љубави коју мој супруг осећа према мени и ја према њему, то што постоје људи који ипак желе да помогну некоме кога никада нису упознали, то је за мене неописив осећај“, каже Кристина у телефонском разговору за РТС.

Још се не зна да ли ће Александрина добра воља помоћи Кристини. Потребно је још много анализа, прегледа и свега што једна овако компликована интервенција захтева. Но, једно се зна, да је Александра Матовић необично добра жена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара