Срце кô у зеца! Одштампано прво три-де срце са крвним жилама

Истраживачи са Универзитета у Тел Авиву произвели су срце величине зечјег, и сматрају да ће такав „велики медицински пробој“ унапредити могућности за трансплантацију.

Новинарима је у Тел Авиву приказан три-де отисак срца величине трешње, уроњен у течност.

„Ово је први пут да је неко успео да направи и одштампа читаво срце препуно ћелија, крвних судова, комора и комора“, рекао је Тал Двир, који је водио пројекат.

„Људи су успевали и раније да штампају структуру срца али не са ћелијама или крвним судовима“, рекао је Двир.

Међутим, научници наводе да је пред њима још много изазова пре него што се почне са конкретним трансплантацијама срца.

Пред истраживачима је сада наредни задатак – да омогуће да овако штампана срца почну „да се понашају“ као права.

Ћелије најновијег штампаног срца тренутно су у стању да се контрахују, али још увек немају могућност пумпања. Најпре ће се радити трансплантације на животињама.

„Можда ће за десет година штампачи органа бити присутни у најбољим болницама широм света, и ове процедуре ће се спроводити рутински“, каже Двир и додаје да ће се ипак кренути најпре са органима који су јеноставнији од срца.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти на свету, према подацима Светске здравствене организације, а трансплантације су тренутно једина опција доступна пацијентима. Ту је и проблем одбацивања органа после трансплантације, што истраживачи желе да превазиђу.

Изазови који остају научницима укључују и стварање срца људске величине али и штампање малих крвних судова, јер су актуелни три-де штампачи ограничени величином резолуције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво