„Пармиђано ређано“, италијанска суперхрана

Раме уз раме може да стоји уз било коју другу храну када је хранљивост у питању. Због великог нивоа калцијума, амино-киселина, протеина и витамина А, доктори га преписују и као лек за нека обољења.

Која храна се прави од само три састојка, највећи посао у њеном стварању обављају невидљиви радници, може да се једе као предјело, додатак главном јелу или десерт, а доктори га преписују као лек? Одоговор – „пармиђано ређано“, наводи Аманда Руђери у тексту за Би-Би-Си травел.

Колоквијално назван „пармезан“, „пармиђано ређано“ је сир који се прави од изузетно прецизних количина састојака, веома специфичним процесом и на територији површине 10.000 квадратних километара Италије, која је толико јединствена да прави „пармиђано ређано“ можете да правите са једне стране Болоње, али не и са друге.

Плод вештине, традиције и рада је оно што би многи кувари, нутриционисти и Италијани назвали савршеном храном. Колико је „пармиђано ређано" посебан говори и чињеница да је то сир који могу да једу и они који тешко варе лактозу.

Посебан на све начине. Укус какав ништа друго на свету нема, а који се временом мења. Двогодишњи мирише на воће и има сладак укус, трогодишњи котур подсећа на суво грожђе и мускатни орашчић, има богат укус и лакше се мрви у руци.

Као да све то није довољно, ту на сцену ступа хранљивост, која није само резултат састојака, већ читавог процеса старења.

„Пармиђано ређано“ тако може да се мери са сваком намирницом када је у питању количина калцијума, амино-киселина, протеина и витамина А.

„Има безброј добрих страна, чак и здравствено. Он је панакеја – нешто што даје здравље свему што додирне“, описује га куварица Ана Марија Барбијери.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара