Волан вашег аутомобила је прљавији од даске на ве-це шољи

Испитујући навике возача у САД, једна компанија за изнајмљивање аутомобила дошла је до запањујућих резултата – готово трећина возача своја возила чисти једном годишње! Таква нехигијена чини унутрашњост четвороточкаша најпрљавијим местима на планети.

У истраживању сајта CarRentals.com учествовало је 1.000 испитаника који су одговарали на питања о дезинфиковању и прању унутрашњости својих аутомобила. Готово трећина испитаника, њих 320 признало је да ретко чисте своја возила – једном годишње.

Према подацима америчког Националног центра за биотехнологију навео је да је унутрашњост аутомобила међу најпрљавијим местима на Земљи и да могу бити прљавији и од шоље јавног тоалета чак и до четири пута!

То је у потпуној супротности са увреженим мишљењем да руке не морају да се перу након вожње, то јест да су руке чисте након додиривања волана.

Мерећи просечну количину бактерија по квадратном центиметру, односно јединица које формирају колоније (ЦФУ) установљено је да управљачи имају 629 ЦФУ јединица, дугмићи у лифту 313, просечни екран паметног телефона 100, а даске на шољама у јавном тоалету 172!

Стручњаке забрињава чињеница да су две бактерије које се најчешће могу наћи у унутрашњости аутомобила стафилокока, која је узрочник тровања храном и разних инфекција коже, и бактерија пропионибактеријум која може изазвати упале и инфекције.

Осим ова два, у унутрашњости аутомобила има још око 700 различитих сојева бактерија.

Ови микроорганизми се ту настањују због добрих услова које им возачи обезбеђују сваки пут када једу унутар својих возила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво