Како деци олакшати врело лето

Трећи тропски талас у Србији. Вреле дане, наслеђују спарне ноћи. Ове температуре најтеже подносе хронични болесници, деца и труднице. Иако тешко подносе врућине, родитељи најмлађима могу да олакшају врело лето, као и да спрече дехидратацију или ублаже дијареју.

Дехидратација, која је најуобичајенији проблем лети, се код деце различито манифестује у зависности од узраста.

„Бебе, које не знају да се пожале да ли су жедне, морају на време да се хране и за то је млеко сасвим довољно. Бебама старијим од два, три месеца може се додавати и течност у исхрану“, каже докторка Снежана Рсовац, педијатар на Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“.

Дехидратација настаје када се губи течност путем столице или повраћања, али и знојењем, што је карактеристично за летње месеце. Уколико је дете прегрејано, није у одговарајућем простору, било је изложено сунцу, онда може доћи до дехидратације.

Према њеним речима, пожељно је што мање одеће у летњим месецима.

„У првом тренутку када наступи дехидратација треба расхладити дете. Млаке купке, туширање и унос течности уколико дете не повраћа. Уколико повраћа, онда га треба што пре довести код лекара“, истиче Снежана Рсовац.

„У летњим месецима најчешћи узроци дијареје су адено ротавируси. Ређе салмонела. Када је лоша столица у питању, треба уносити пробиотик и довољан унос течности. Уколико дете повраћа и због тога стално губи течност, треба га довести код лекара како би му интравенски била надокнађена течност“, наводи докторка Рсовац.

Током летњих месеци и апетит је слабији, а докторка Рсовац каже да децу треба оставити да сами одређују своје потребе. Некада ће више јесте, а некада мање. Прескакање једног или два оброка није разлог за забринутост.

„Уколико то траје више дана онда то значи да постоји неки разлог за значајно смањење апетита и свакако треба доћи код лекара“, додаје докторка.

Што се тиче излагања сунцу, то су уобичајени савети којих се треба придржавати.

„Избегавање дирекног сунчевог зрачења, заштита и креме. Треба проветравати просторије у којима се деца налазе, посебно у раним јутарњим и вечерњим сатима. Осим тога, треба и на неки начин расхладити просторије у којима деца бораве. Што се тиче старије деце, она ће се играти напољу свакако, али их треба надзирати“, закључује докторка Рсовац.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво