Велики повратак спелте на српске трпезе

Спелта, крипник или пир је житарица која је пре више хиљада година из Азије донета у Европу. Брашно од заборављене старинске врсте пшенице поново се тражи, јер се због нутритивних вредности и хранљивих материја сматра здравом храном. У шабачком крају, једино се узгаја на имању породице Радовановић, у селу Јевремовац.

Када су је пре две године посејали на 80 ари, ни најстарији у селу нису знали шта је. Слично пшеници по бокорењу и листу, а другачије по висини и зрну. Ове године под спелтом Радовановићи имају три хектара.

Никола Радовановић истиче да има разлика између две житарице – нису исте висине, а и влат је другачија.

„Спелта роди дупло мање него жито, јер нема прскања, нема хербицида, бацили смо само стајско ђубриво и чекамо јун-јул, да се врше“, каже Никола.

Прошлог лета комбајн је могао на пшенична поља, тек кад су са спелтом завршили. Од тоне и 700 килограма остало је тек неколико џакова. Коначно су могли да упале интегрални млин, који је годинама стајао у домаћинству.

„Ја сам га купио на једној лицитацији на аеродрому у Београду и дотерао га кући. Моји су почели да вичу за шта служи, а ја њима кажем: каква је то кућа која нема млин“, прича Љуба Радовановић.

Улагање се исплатило, млин ради скоро сваког дана. Црвенкасто брашно орашастог, слатког укуса двоструко је скупље од пшеничног.

„Кад неком дам да проба кило-два брашна, обично четврти-пети дан дође и узме 10 килограма. Долазе, месе, нуде. Кад год направе неку питу, кифлице, пројицу, комшинице донесу на пробу, јер је лепо, слатко, занимљиво“, каже Радовановић.

Спелта им је, кажу Радовановићи, променила пољопривредне планове, али и домаћи јеловник.

„Стављам је у све колаче осим у торте, у кифлице, погаче, пројаре, а исто се меси“, открива Милица Радовановић.

Почели су из радозналости, а сада планирају да на прадедовском имању домаћинство развијају од онога од чега су им и преци кренули, уз старе сорте и стајско ђубриво.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво