Монт Еверест: Планинари ће морати да скупе свој измет и врате у базни камп

Непалске власти увеле су нову меру, тако да људи који се пењу на Монт Еверест од сада ће морати да покупе сопствени измет и врате га у базни камп како би био одложен.

Монт Еверест: Планинари ће морати да скупе свој измет и врате у базни камп Монт Еверест: Планинари ће морати да скупе свој измет и врате у базни камп

„Наше планине су почеле да смрде“, рекао је за Би-Би-Си шерпас Мингма, председник сеоске општине Пасанг Ламу.

Општина, која покрива већи део региона Евереста, увела је ново правило као део ширих мера које се спроводе.

Због екстремних температура, измет који остаје за планинарима на Евересту не може да се разложи у потпуности.

„Добијамо притужбе да је су стене покривене изметом и поједини пењачи се заразе.  То није прихватљиво и нарушава наш имиџ“, додаје господин Мингма.

Од планинара који покушавају да освоје Монт Еверест, највиши врх света, и оближњу планину Лоце, биће захтевано да у базном кампу купе такозване вреће за измет, које ће бити „проверене по повратку“.

Где се врши велика нужда на планини?

Планинари током сезоне пењања већину времена проводе у базном кампу аклиматизујући се на надморску висину, где се као тоалети подижу засебни шатори, испод којих се смештају бурад за прикупљање измета.

Али када крену у освајање врха, ситуација се компликује.

Већина пењача и помоћног особља копа рупе у које врши нужду, али што се више ближе врху, на појединим местима има мање снега, тако да све остаје на отвореном.

Веома мали број планинара враћа свој измет у биоразградивим врећама када се пењу на врх Монт Евереста, што може потрајати недељама.

Смеће је и даље велики проблем на Евересту и другим планинама у региону, иако се предузима све већи број кампања чишћења, укључујући и годишњу коју води непалска војска.

Камп четири: „Тоалет на отвореном“

„Отпад остаје главни проблем, посебно у вишим камповима до којих не можете доћи“, каже шерпас Чиринг, генерални директор невладине организације Сагармата комитет за контролу загађења (Sagarmatha Pollution Control Committee SPCC).

Иако не постоје званичне бројке, његова организација процењује да постоји око три тоне људског измета између кампа један на дну Евереста и кампа четири, најближег врху.

„Верује се да је половина од тога на Јужном Колу, такође познатом као камп четири“, каже господин Чиринг.

Стефан Кек, међународни планински водич који такође организује експедиције на Еверест, каже да је Јужни Кол стекао репутацију „тоалета на отвореном“.

На висини од 7.906 метара, Јужни Кол служи као база пре него што пењачи покушају да стигну до врхова Евереста и Лоцеа.

„Леда и снега готово да нема, тако да ћете свуда около видети људски измет“, каже Кек.

Сагармата комитет по овлашћењу општине Пасанг Ламу, набавља око 8.000 врећа за измет из САД, за око 400 страних планинара и 800 помоћног особља за предстојећу сезону пењања која почиње у марту.

Ове кесе за измет садрже хемикалије и прах који учвршћују људски измет и готово уклања непријатан мирис.

Сматра се да у просеку један планинар производи 250 грама измета дневно. Обично проведу око две недеље у вишим камповима.

„На основу тога, планирамо да им дамо две торбе, од којих сваку могу да користе пет до шест пута“, објашњава господин Чиринг.

„То је свакако позитивна ствар и бићемо срећни да одиграмо своју улогу да пројекат успе“, каже Дамбар Парајули, председник Удружења експедиција Непала.

Додаје и да је његова организација предложила да се ово прво покрене као пилот пројекат на Евересту, а затим да се практикује и на другим планинама.

Шерпас Мингма, први Непалац који се попео на свих 14 врхова изнад 8.000 метара, наводи да је употреба таквих врећа за управљање људским отпадом испробана и тестирана на другим планинама.

„Планинари су користили такве торбе на планини Денали (највиши врх Северне Америке) и на Антарктику, зато смо се залагали за то“, каже Мингма, који је и саветник Непалског планинарског удружења.

Господин Кек, међународни планински водич, поновио је исту поруку, рекавши да ће идеја помоћи да се планина очисти.

Централна влада Непала уводила је и до сада нека правила за планинаре, али је било критика да многа од њих нису доследно спровођена.

Један од главних разлога је одсуство официра за везу на терену. Владини званичници би требало да буду са експедицијским тимовима у базним камповима, али многи од њих се просто нису појављивали.

„Државни службеници су увек недостајали у базним камповима што је довело до свих врста неправилности, укључујући и људе који се пењу на наше планине без дозволе“, истиче Мингма, председник општине Пасанг Ламу.

„Ово би требало да све промени. Водићемо канцеларију за контакт и побринути се да се наше нове мере, укључујући и обавезу планинара да донесу свој измет, буду спроведене.“

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво