Читај ми!

Сицилијанска керамика ће вас опчинити шаренилом и експлозијом боја

Ко год је бар једом крочио на Сицилију, сигурно је могао да примети на сваком кораку бројне предмете од керамике које су многи и понели у својим коферима као успомену. Иза тог шаренила и експлозије боја крију се многе приче из прошлих векова на које су Сицилијанци поносни, а које су доживеле прави процват у свету захваљујући познатом италијанском дизајнерском тандему Долче и Габана, јер Доменико Долче потиче са Сицилије и њен је велики амбасадор у свету.

Сицилијанска керамика ће вас опчинити шаренилом и експлозијом боја Сицилијанска керамика ће вас опчинити шаренилом и експлозијом боја

Утицај Арапа и Шпанаца осећа се на сваком кораку на Сицилији. Управо су Арапи, још у 9. веку, донели на ово острво уметност мајолике, то јест керамичких производа глазиране теракоте и она је постала есенцијални део културе и занатства на острву.

Разликује се по живахним бојама и типичним мотивима који укључују цвеће, природне појаве и догађаје из свакодневног живота и арапске мотиве.

У другој половини XIV века са шпанском доминацијом, на острво стижу и нове боје. Плава која често иде уз жуту, затим зелена и сивкасто бела метална боја. Након разорног земљотреса из 1693. године били су уништени многи подови направљени на овај начин, а рад занатлија је био прекинут. Тек недавно, захваљујући младим уметницима који сарађују са мајсторима који данас имају и преко 80 година, поново је оживела у пуном сјају уједињујући традицију и иновацију.

„У Санто Стефану ди Kамастра у уметничкој средњој школи рођеној још 1930. као школа за уметност и занат постоји неколико лабораторија. За дизајн, затим за декорацију, давање форме, обликовање и печење. Ученици, након што су дали форму својој идеји, а то може да буде сервис тањира, сервис за кафу или било који предмет или скулптура, дођу у ову лабораторију и са мало земље, то јест глине, дају форму својој идеји. Они су ти који настављају традицију нашег острва“, наводи професор Доменико Боша.

На Сицилији се налазе мала места која изгледају као одсечена од остатка света, али која крију тајне које је потребно открити крећући се ван уобичајених туристичких мета. Ту се налазе права блага, попут старог гробља у малом месту Санто Стефано ди Камастра у близини Месине, које је прави музеј на отвореном и које чува историју и уметност керамике.

Деведесет шест гробница из 1880. године је прекривено са 75 различитих типова керамичких плочица мајолика инспирисаних северноафричком мотивима.

Крећући се још дубље ка срцу острва, у граду Kалтађироне, који се сматра колевком сицилијанске керамике, могуће је дивити се далеко познатим Тесте ди Моро које су постале симбол овог острва. Овај барокни град је под двоструком заштитом Унеска због задивиљујућих грађевина и уметности керамике.

Степениште од 142 степеника у Калтађиронеу јединствено је на свету. Керамика је ручно осликана управо на Сицилији.

„Посебност овог града је у томе што је прави музеј на отвореном када је у питању керамика. Довољно је видети степениште, јер сваки од ових степеника сведочи о миленијумском искуству. Сваки је другачији и због тога су ове степенице јединствене. Унеско је заштитио керамичку уметност као и уметност прављења јаслица, али и све оно што има везе са глином као нематеријално наслеђе човечанства, а сам град је под заштитом Унеска као барокни град“, наглашава Клаудио Ломонако, саветник за културу града Калтађироне.

Шака, осим што је град на мору, још је једно место познато по керамици, а ту је и Бурђо, место од свега две хиљаде становника које, без обзира на своју величину, има и Музеј керамике као сведочење о томе колико је ова уметност важна за становнике Сицилије.

Управо у оваквим местима могу се посетити занатлије које се баве израдом керамике генерацијама, а чију причу су испричали путем својих колекција Долче и Габана, који су чести и драги гости ових места која су њихова непресушна ризница инспирације, и којој се диви цео свет.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара