Шта је косплеј, све популарнији хоби у Србији

Пролазници који су се протеклог викенда затекли испред београдског Дома омладине, могли су да виде неуобичајен призор – много младих људи обучених у шарене костиме, како опуштено ћаскају.

Сви они се баве косплејом, специфичним хобијем, који постаје све популарнији у Београду и Србији. До Дома омладине су дошли на „Ћибикон“, зимску београдску конвенцију јапанске поп-културе.

„Косплеј је карактеристичан и све популарнији хоби, који се може окарактеристисати као нешто између позоришта и костимирања. Није ствар у томе да, као на маскенбалу, носите само неки занимљив костим, него да дочарате лик који приказујете глумачким вештинама, тако да се код оних који вас сретну јави илузија да разговарају са ликом који је оживео, а не са човеком у костиму“, рекла је агенцији Бета Исидора Власак из друштва Сакурабана, које организује конвенцију.

Косплејери бирају своја косплеј имена, а у случају Исидоре Власак то је Фераша. Она је обучена у лик Грдане, зле виле из анимираног класика и ремек-дела Успавана лепотица, и то, како каже, стару верзију, а не „Анђину абоминацију“, односно лик из филма кога глуми Анђелина Џоли.

Костим је сама правила, а тај креативни део такође је део косплеј искуства.

„Део хобија јесте и креативни део, да сами радимо на костимима и учимо разне вештине као што је шивење, као што је такозвани 'крафтинг', односно израда предмета од различитих материјала као што су пластика, ЕВА пена, као што су 'мејк-ап' вештине (шминкање), што је моја велика страст, и протетика коју имам на лицу. Свакако је ауторска израда костима нешто што је велики део хобија“, рекла је Исидора Власак.

Она је казала да косплеј није намењен само младима већ да у том хобију може да учествује "свако ко је креативан и расположен да се игра на тај начин“.

У њеном окружењу се косплејом баве људи у распону од касних тридесетих година до основношколаца.

„Наравно, године уопште не морају да дефинишу нечију напредност и квалитет косплеја“, рекла је она.

Реч „косплеј“ (cosplay) је сложеница енглеских речи „костим“ и „представа“, а управо је спој костимирања и глуме посебно привлачан људима.

Има и других, додатних мотива, као што је објаснио Владимир Матић Куриљов, односно Шунак, одевен као чаробњак Омадон из цртаног филма Лет змајева.

„То је цртани филм који ми је био веома драг у младости и остао ми је драг до сада, а новије генерације га слабо знају, па желим да представим тај лик новим генерацијама и старим фановима, који ће га препознати. Волим да правим нетипичне изборе за косплеј. То је лик који нисам видео да је игде рађен, тако да је ово прилика да урадим нешто што нико други није радио“, рекао је Матић-Куриљов.

За њега је косплеј начин да споји своја многа интересовања, хобије и таленте.

„Већину ствари радим сам. Рецимо, не умем да шијем, тако да су за овај костим у помоћ позване професионалне кројачице, али правим оклопе, маске, реквизите. Сам радим шминку и сви ликови које бирам, увек мени значе. То су најчешће неки мање популарни ликови, али чак и кад бирам неке познате, то за мене увек има посебан значај. Ја сам примењени уметник са широким спектром интересовања и косплеј је начин да што већи број вештина применим на истом пројекту“, рекао је он.

Викторија Спамушка је студенткиња прве године Филолошког факултета, а косплеј воли због могућности трансформације којом се, како каже, зближава с ликовима које воли. На „Ћибикон“ је дошла с „варијацијом“ костима, што је такође део косплеја, односно, обучена је у људску верзију Грданиног гаврана. Она је казала да није од почетка имала подршку родитеља, али да се сада ситуација мења, када се види позитиван утицај који овај хоби има.

„Мајка мисли да је то у потпуности идиотлук, и глупо, и све то, али када је видела како сам ја срећна кад то радим, одлучила је да ме подржи, тако да ми сад помаже са шивењем. Раније косплеј није био толико прихваћен зато што је деловао доста другачије, али сада је све прихваћенији јер родитељи виде колико то буди креативност код њихове деце, и тимски дух и тимски рад, и сви се друже, шире се круг пријатељства, љубав, магија, пријатељство“, рекла је Спамушка.

У ходницима Дома омладине могли су се видети разни ликови и шарени костими – од сведених, до врло сложених. На конвенцији су били и Миа и Дејан, ћерка и отац у костимима.

„Ја се зовем Миа, а лик који косплејирам зове се Јујуко Саигјоуђи. Одабрала сам овај костим зато што ми се лик свиђа и један ми је од омиљених ликова у игрици. Косплеј радим зато што волим“, рекла је Миа.

Та девојчица каже да је она с косплејом упознала свог оца, који је преко обичног одела имао маску и рукавице Спајдермена.

„Мислим да је костим препознатљив, потпуно. То је један од ликова који је остао популаран свих ових година. Кад радим косплеј са својим дететом, то је врло занимљиво и подмлађује. А како утиче? То ћемо да видимо, засад позитивно“, рекао је Дејан уз осмех.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара