Предатор који је десетковао рибе Црног мора шири се Јадраном

Северне делове Јадранског мора окупирао је организам налик на медузу који је у Црном мору десетковао популације риба и проузроковао велику штету од којих се црноморске земље до данас нису опоравиле, упозоравају стручњаци.

Имамо дојаве купача, заљубљеника у море, аматерских ронилаца и подводних сниматеља да су видели Mnemiopsis leidyi. Реч је заправо о реброноши (латински Ctenophora), који је само сличан медузама, рекао је за хрватски портал Index биолог др Давор Лучић из Института за море и приобаље у Дубровнику.

„Нисам сигуран да су све баш Mnemiopsis leidyi, но на основу одличних снимака које је направио подводни фотограф Маринко Бабић из Пуле, са сигурношћу смо утврдили да их има међу њима. Њих је иначе тешко анализирати у лабораторијима јер се врло брзо распадају чим дођу у контакт са крутим телима. Лакше је идентификовати их на основу квалитетних фотографија“, објаснио је Лучић.

„Оне нам могу проузроковати велике економске проблеме. Штете које су направиле у Црном мору мере се у милијардама долара“, упозорио је овај хрватски биолог, истакавши да не верује да исти сценарио може да се понови у Јадранском мору, али да треба пратити развој ситуације.

„Њихова повећана бројност бележи се од Пуле па све до Равене у Италији. Започели смо истраживања која би требало да покажу да је ли већ и ова мала инвазија довела до последица. За то ће нам требати времена“, нагласио је Лучић.

Инвазија Mnemiopsis leidyi не може се спречити. Врста је врло инвазивна и изузетно прилагодљива, а у нашим крајевима нема природних предатора. Ушла је чак и у Каспијско језеро које је врло слабог салинитета. И тамо је направила штету. У Атлантику има природне непријатеље, друге реброноше, али у Средоземљу је уљез и нема природних непријатеља па се прекомерно размножава.

Mnemiopsis leidyi се врло брзо размножава, чак је и хермафродит, тако да се може самооплођавати. Врло брзо достиже велику бројност у областима у којима за њу има довољно хране. Због тога не чуди што се појавила баш у северном делу Јадрана који је богат зоопланктоном.

Ctenophora се из Црног мора проширила по целом Средоземном мору. Уз обале Израела, Француске и Шпаније већ се појављивала у већим популацијама. Проблеме ствара и у Балтичком мору где је такође стигла из Атлантика.

Добра вест је то да је уз Mnemiopsis leidyi у Јадрану уочен и јајасти ребраш Beroe ovata, који би је можда могао ставити под контролу (слика испод).

Наиме, Beroe ovata је реброноша коме је главна храна Mnemiopsis leidyi. Нарасте до 16 сантиметара, провидан је, ружичасте боје и има велика уста на једном крају. Изворно станиште му је јужни део Атлантског океана и Средоземно море.

Као инвазивна врста населио је Црно море и Каспијско језеро, где је смањио и ставио под контролу популацију врсте Mnemiopsis leidyi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара