Банда Срба обогатила се у Британији користећи новац из „монопола“

Група превараната коју је чинио један Италијан и четворо Срба из Нотингема, осуђена је у Британији на укупно 22 године затвора због тога што су лажним новцем из друштвене игре „монопол“, који су крили између правих новчаница, или забашуривали траком за свежањ, плаћали дијаманте јувелирима у Лондону, Бристолу и Лидсу.

Преваранти су на тај начин згрнули чак седам милиона фунти, али су ухваћени и прошле недеље изведени пред бристолски суд, објавио је британски Гардијан.

У вишемилионској превари најдебљи крај је извукао Џон Калеиџа, власник јувелирнице „Ројал аркад“ у центру Лондона, који је тако остао без 6,1 милион фунти (7,7 милиона евра).

Вођа банде био је Ђани Акамо (44), чија адреса није позната, а који се представљао као стручњак за накит, док су остали чланови били Душица Николић (45), Драгослав Ђорђевић (44), Џулијано Николић (26) и Бруно Николић (27), сви из Нотингема.

Акамо би обично прегледао у неком хотелу понуђен драгоцени накит и дијаманте, договорио купопродају и, након што би јувелир са обезбеђењем пребројао праве новчанице помоћу апарата за бројање новца, преваранти би, чим они окрену леђа да склоне апарат, заменили неке од правих новчаница лажним.

Банда је исти систем применила и када је приграбила највећи плен.

Тек када су отишли са „купљеним“ дијамантима, власник јувелирнице, међу чијим купцима су припадници краљевске породице и познати глумци, схватио је да је насамарен.

„Можете замислити његову ужаснутост када је пребројао новац. Одмах му је постало јасно да то није исти новац који је бројао у хотелу, већ лажан“, рекао је тужилац Дејвид Хју.

Такве трикове су Акамови саучесници извели и у Бристолу и Лидсу, где су „зарадили“ 420.000 фунти, односно 200.000 фунти.

Акамо је осуђен на шест година затвора, Ђорђевић на седам година и четири месеца, док ће Ђорђевићев син Џулијано Николић провести иза решетака четири године и четири месеца, а његов брат Бруно 22 месеца.

Душица Николић је осуђена на две и по године робије.

Чланови преварантске групе су чак направили специјални сто у којем су крили праве и лажне новчанице у посебним фиокама, а користили су га за време склапања послова и примопредаје новца како би могли да брзо врше замену правог за лажни новац, преноси Дејли мејл.

„Деловали сте као права криминална група, користили методе извиђања и до детаља планирали своја недела. То је изискивало изузетну домишљатост и напоре“, закључио је судија на изрицању пресуде прошле недеље, пренели су јуче британски медији.

Чланови банде су ухапшени краљем 2014. године у стану у Нотингему, а код њих је нађен део накита закопан у саксије са цвећем, 150.000 фунти у разним валутама и велика количина лажних новчаница.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара