„Пражани нису заслужили панду!“

Неке житеље Прага забринула је првоаприлска шала чешких медија да је Кина одлучила да велика панда којој се нада Зоолошки врт у Прагу, трећи најбољи на свету, неће доћи Пражанима, јер су нелојални и нису је заслужили, већ ће бити у оквиру панда дипломатије у Зоо-сафарију у Двору Кралове на истоку Чешке.

Вест под насловом „Панда на крају неће у Праг већ у сафари у Двор Кралове“ редакција онлајн дневника Aktualne.cz после подне проширила је у опширнији чланак у коме „објашњава“ да панда не може у Праг из безбедносних разлога, зато што се кинеске власти плаше да би сироту панду шиканирало становништво чешке престонице које је већ показало какво је приликом посете кинеског председника Си Ђинпинга Чешкој, од 28. до 30. марта.

„Кинеска страна се плаши да би прашки изгредници могли да шиканирају панду као симбол чешко-кинеског зближавања, рецимо тако да јој у павиљону по зидовима ласером шарају светлосне поруке 'Ослободите Тибет', или 'Истина и љубав ће победити' или још горе да им као филмско платно послужи и крзно животиње“, написао је чешки лист.

Aktualne.cz цитира и наводну изјаву директора Зоолошког врта у Прагу Мирослава Бобека да је врт већ добио анонимне претње да ће атентатори тајно хранити панду тибетанским посластицама.

„Без панде политички живот губи смисао“, поднела је у првоаприлском чланку оставку градоначелница Прага, Адријана Крначова.

Велика панда, симбол глобалне борбе за опстанак угрожених животињских врста, нашла се ни крива ни дужна почетком седмице на удару протеста противника чешког председника Милоша Земана, опозиције и активиста за људска права.

Они су током сва три дана посете Си Ђинпинга Прагу протестовали, не због кинеског госта, већ зато што га председник Милош Земан дочекује помпезно, онако како су се дочекивале совјетске вође, Никита Хрушчов или Леонид Брежњев, не питајући за кршења људских права.

Стотине Чеха излазиле су од понедељка до среде на улице са тибетским заставама, активисти су украли неколико кинеских застава, 50 застава упрљали црном бојом, поставили билборде са покојним председником Вацлавом Хавелом и далај ламом, а председнички замак Храдчани једне ноћи осветлили су написом „Ослободите Тибет“ и „Истина и љубав“.

Пошто је братимљење Прага и Пекинга, и потписивање споразума о стратешком партнерству између Кине и Чешке оживело сада већ реалну шансу да ће прашки Зоо-врт заиста добити велику панду, демонстранти су у скандирање и на транспаренте уврстили и поруку „Нећемо панду“.

Њихове протесте настојали су организовано, повремено агресивно, да сакрију великим транспарентима и кинеским заставама Кинези из овдашње дијаспоре, али и из Словачке и Аустрије, а Инспекција чешке полиције повела је истрагу због оптужби и пријава активиста да је интервенишући у тучама Кинеза и Чеха током протеста и дочека полиција бранила пристрасно само присталице кинеског председника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара