Скелеџијо, скелеџијо, превези ме преко...

Више од 50 година мештани Ритопека из београдске општине Гроцка скелом прелазе Дунав на банатску страну да би обрађивали земљу. Да нема скеле, кажу да не би могли да се баве воћарством и ратарством од којег живи већина житеља у Ритопеку.

Сваког дана од шест до осамнаест часова скела седам пута пређе Дунав и превезе до девет трактора воћара и ратара из Ритопека који су у потрази за плодном земљом стигли до Иванова. Ту су пронашли све што им треба и на банатској земљи узгајају брескве, кајсије, крушке, јабуке и житарице, али да нема скеле ови вредни људи би остали без квалитетног рода и прихода.

Мештани из Ритопека кажу да сваке године стрепе од високог водостаја Дунава, јер тад скела не ради, а они не могу на други начин да дођу до својих воћњака и ако не ураде све на време може и да им пропадне сав уложен труд.

Сада највише посла имају воћари који у свом месту гаје трешње, а све остало код комшија преко реке. Многима од њих ово је и једини извор прихода и да нема скеле Јавног предузећа „Пијаце" из Гроцке која их превози они не знају шта би радили, јер за сад не постоји други начин да пређу са једне обале на другу, а свако друго домаћинство у Ритопеку обрађује земљу у Иванову.

Изградња моста која се најваљује преко Дунава код Винче биће им само добра алтернатива, јер скелом за 10 минута пређу у Иваново и ово им је најбржи и најефтинији превоз.

Ивановчани су добри домаћини и како истичу имају довољно плодне земље за све, а драго им је што воће које се код њих произведе често са кванташке пијаце у Ритопеку заврши и на европском тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара