Пронађено још једно викиншко насеље у Северној Америци?

До сада је откривена само једна викиншка насеобина у Северној Америци, на далекој северној обали Канаде. Уколико се испостави да су сателитски подаци „свемирских археолога“ тачни, ускоро би сазнања о раном европском откривању и насељавању Новог света могла да се потпуно промене.

Пи-Би-Ес ће следеће недеље емитовати причу о потенцијално новом викиншком насељу много даље на југ - на југозападној ивици Њуфаундленда. Насеобину је пронашла Сара Парсак помоћу апарате са инфрацрвеним снимањем.

Користила је сателитске снимке како би сузила потрагу на неколико „врућих тачака“, које су детаљнијим проучавањем сведене на један локалитет - Појнт Роуз, удаљен око 500 километара јужно од првог викиншког насеља пронађеног 1960. године.

Ископавања на лицу места открила су зид викиншког типа, који је радиоугљеничним тестирањем датиран у Викиншко доба.

Осим тога, пронађени су узорци гвожђа који тек треба да буду испитани, али за које се верује да су знакови металургије коју домородачко становништво Северне Америке није поседовало.

Документарац ће бити емитован следеће недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара