Спремите се за Дан шале!

У свету се 1. априла обележава Дан шале када људи праве безопасне смицалице и објављују лажне новости којима друге доводе у смешан положај. Шаљивџије се спремају да одмах после поноћи почну, зато опрез!

Шала се назива првоаприлском шалом, а онај који направи смицалицу у тренутку објављивања шале узвикује „априли-ли-ли“.

Постоје разне верзије тумачења порекла 1. априла као Дана шале.

Према једној верзији, 1. април као Дан шале настао је када је у 16. веку померен дан Нове године са 25. марта на 1. јануар. До тада се у многим европским градовима Нова година славила 25. марта, а славље је трајало седам дана, односно до 1. априла.

Према том тумачењу, они који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале с онима који су га и даље славили до 1. априла.

Међу познатим шалама је она на Би-Си-Сију 1957. године. Та британска телевизијска мрежа је тада објавила да Швајцарци беру шпагете с дрвета. Прилог је говорио о томе да је коначно искорењен напасник „шпагетни жижак“.

Велики број гледалаца се јавио уредништву те телевизије да би сазнали о могућностима да сами узгајају своја стабла са шпагетама.

Позната шала је била и изум хамбургера за леворуке људе. „Бургер кинг“ из САД објавио је 1998. године рекламу о хамбургерима за леворуке који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.

Неки догађаји који су се заиста десили 1. априла често су прихватани с неверицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном Републике. До данас многи не верују да је то стварни празник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара