Хаштаг који исмева несвесне расистичке изјаве запалио интернет

Француски хаштаг „Кад би црнци говорили ко белци“ покренут у понедељак у коме се исмејавају свакодневне скривене расистичке изјаве преокретањем клишеа преплавио је „Твитер“ и привлачи све већу пажњу на друштвеним мрежама.

Хаштаг на француском „Кад би црнци говорили као белци“ (#SiLesNoirsParlaientCommeLesBlancs) покренула је 19-годишња Жад Мендуга, студенткиња језика у Дижону, на Твитеру под именом @supremenyx.

Девојка, која је ћерка Камерунца и Францускиње, све је покренула када је написала: „Нисам ја расиста, имам једну белу пријатељицу“ под својим новим хаштагом.

Мендуга је рекла за Франс прес да је само желела да подстакне дискусију и да се смеје са другарицама на Твитеру, као и да није очекивала да ће тај хаштаг толико да се прошири.

А врло брзо су други прихватили да се шале. „Један белац је засмрдео целу зграду са својим рокфором и другим сиревима“, пише у једном твиту.

Или „Позвао сам једног белца на журку - Стварно - Да, видећеш биће смешно, нема појма с играњем“, шали се други.

Почело је утркивање ко ће написати смешнији твит. „Ти, Шарлот, која си бела, јел' тачно да белци имају мале пенисе?“, пише један.

„Управо сам нападнута - дајте нам опис - то је био један човек без боје“, иронично пише друга корисница Твитера и надовезују се други, „Фабрис, знаш има још један белац као ти на послу. На трећем је спрату, требало би да се слажете“.

Жад је навела као свој омиљен твит поруку која је пренета више од 7.500 пута, где се приказује млада црнкиња са троје плаве деце у наручју која каже „Видите, то сам ја на сафарију у Европи... Имам жељу све да их усвојим“.

И твит који је пренет 2.700 пута „(Увече) немојте да палите светло јер више нећемо видети Жан-Шарла!“.

„За мене та врста размишљања се не схвата као расизам него као нешто глупо. Тај хаштаг био је да се истакне како је апсурдно шта људи понекад могу да кажу“, објаснила је Жад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара