Пси знају када смо тужни, а када радосни

На основу израза лица и интонације гласа пси могу да препознају човеково расположење, што је особина која се досад приписивала искључиво људима, открива студија објављена у часопису "Biology Letters" Британског краљевског друштва.

Животиње су кадре да препознају емоције других животиња и наслуте њихове намере, али само унутар једне те исте врсте. Да би схватио осећања друге врсте, мозак мора бити у стању да слике и звукове које разабире преобрати у менталне репрезентације. Он мора да буде способан да их процени, упореди, повезује и комбинује.

За потребе истраживања, научници са британског Линколн Универзитета и бразилског Универзитета у Сао Паулу, поставили су 17 паса испред фотографија љутитих и насмејаних лица, комбинујући их са звуковима веселих и изнервираних гласова.

Пси су успешно повезивали весео глас са фотографијом срећне особе, као и љутити глас са намргођеном фацом, што доказује да су пси способни да анализирају везу између два осећања и да утврде кохерентност информације.

„Наша студија показује да су пси способни да повежу две врсте чулних информација и да остваре кохерентну перцепцију људских осећања. Та когнитивна способност је досад била запажена само код људи“, рекао је Кун Гуо са Линколн Универзитета.

Многи власници паса сведоче да су њихови љубимци врло осетљиви на расположења чланова породице.

Ипак, истраживачи истичу да постоји значајна разлика између научене реакције, на гневан глас на пример, и препознавања различитих података.

„У овом истраживању пси нису имали времена да се упознају са субјектима на фотографијама и њиховим гласовима. То упућује на закључак да је способност комбиновања емотивних знакова псима урођена“, рекао је Данијел Милс.

„То је можда резултат посебног односа који пси имају са људима“, изјавила је за АФП вођа истраживања Наталија Албукерки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара