Кинеска новинарка: „Валтер“ је за многе извор знања о Сарајеву

Хуизхи Ћен извештава о дешавањима у Босни и Херцеговини и планира да посети ту земљу у време Рамазана. Сарајево замишља као на филму омиљеном у Кини - „Валтер брани Сарајево“, у којем главну улогу тумачи легендарни Бата Живојиновић.

Ова млада новинарка се за БиХ заинтересовала због песама које су представљале ту земљу на Евросонгу 2007. и 2012. године - Кораке ти знам и Бистра вода.

Дипломирала је енглески језик и студирала немачки три семестра, а онда је решила да научи и босански. Сарајева се сећа из времена када је заједно са оцем на телевизији гледала филм Валтер брани Сарајево.

„Верујем да је овај филм једини извор знања о Сарајеву за многе људи у Кини. Наравно, Сарајево је данас другачији град, модернији, али и са новим ранама. Међутим, мислим да је у њему остао антифашистички дух где је суживот народа био редован као и у многим другим градовима у БиХ. Сарајево је предиван град, али је зими смог велики проблем. Имамо сличне потешкоће у Шангају иако су можда настале на другачији начин“, говори Хуизхи Ћен.

Због љубави коју је према овом граду стекла гледајући легендарног Бату Живојиновића у култном југословенском филму из 1972. године, планира да посети Сарајево.

Осим тога, ова млада Кинескиња прати дешавања у БиХ и о томе већ две године извештава на друштвеној мрежи Weibo, кинеском Твитеру.

Њени сународници чак помисле некад и да је босанског порекла.

„Преводим вести из БиХ и промовишем босански туризам и музику. Имам више од 1.000 читалаца. Занимљиво је да многи мисле да живим у БиХ или да сам Босанка, јер је моја страница једина у Кини која пише искључиво о овој земљи“, каже млада Кинескиња.

Сматра да је БиХ идеална туристичка дестинација јер има доста природних, историјских, културних и верских понуда, а да су цене ниске - „нарочито када је реч о дивној храни".

Посету БиХ планира у време Рамазана, када ће се, како каже, срести са пријатељима које је упознала преко интернета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво