Сунђер-месождер „хара“ океаном код обале Калифорније

Биолозима, који су сунђере најпре класификовали као биљке, а тек у 18. веку их „пребацили“ међу животиње, протекле три године главобоље задају сунђери-месоједи пронађени у водама код Калифорније.

Сунђер-месождер „хара“ океаном код обале Калифорније Сунђер-месождер „хара“ океаном код обале Калифорније

Прва слика која се јави на помен сунђера који једе месо, код многих је Сунђер Боб са огромним зубима. Међутим, то ни приближно није изглед врсте сунђера месоједа названог харфа-сунђер. Како је добио име прилично је јасно - личи на харфу или жичани инструмент лиру.

Ово необично створење открио је крајем 2012. године крај обале Калифорније тим научника са Института Монтерејског залива стационираног у месту Мос Ландинг.

На необични сунђер налетели су када су претраживали дно океана возилом којим су управљали из даљине.

Заинтригирани необичним бићем, биолози су се дали у проучавање и до сада су открили доста његових особина.

Месојед у облику харфе живи на дубини од око три и по километра и храни се помоћу неке врсте пипака „обложених чичак-траком“.

Сунђер вреба ситне ракове и остале ситне зглавкаре које струја донесе и када улови ручак обложи га танком мембраном и полако почне да вари свој плен.

За обичне сунђере храна су углавном бактерије и други микроорганизми. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара