Лоцирани кинески „градови духова“

Кинески интернет џин „Баиду“ обрадио је податке 770 милиона корисника и захваљујући њима дошла до локација педесетак градова духова широм земље.

Делује као да је немогуће загубити читав град, али се чини да се баш то десило у Кини. И то не једном, већ педесетак пута. Познати „градови духова“ постали су део и интернет културе протекле деценије, а према гласинама Кина је пуна огромних ненасељених стамбених блокова и пустих улица.

Истраживачи које је унајмила компанија „Баиду“ искористили су податке 770 милиона њених корисника и дошли до закључка да у Кини постоји око 50 оваквих градова.

Сва стамбена подручја са мање од четвртине очекиваних корисника Баиду мреже подведена су као „градови духова“. „Сад кад знамо где су, можемо да одемо тамо и објаснимо зашто су празна“, рекао је један од истраживача Хаишан Ву.

Највише кинеских градова настало је у последњих десет до петнаест година након доношења закона који су омогућили локалним самоуправама куповину јефтиних руралних парцела, које су затим продаване инвеститорима за много већу цену.

Инвеститори су похрлили и уз помоћ јефтиних кредита грађевинска индустрија доживела је невероватан процват, а широм земље ницали су огромни стамбени блокови.

Ипак, многи инвеститори су претерали. На неким парцелама саграђени су милиони квадратних метара стамбеног простора са улицама и пратећом инфраструктуром, али никада нису насељени.

Тако су настали кинески „градови духова“, који подсећају на сабласно пуста насеља из неког постапокалиптичног света.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара