До 2050. године, број белих медведа биће смањен за трећину

Популација поларних медведа ће се у наредних 35 до 40 година смањити за 30 одсто као резултат топљења ледника услед глобалног загревања, упозорила је данас Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН).

Како преноси АФП, стручњаци сматрају да данас има између 22.000 и 31.000 поларних медведа у свету (САД, Канада, Гренланд и Русија).

У извештају ИУЦН-а се наводи да све студије упућују на закључак да је овакво драстично смањење белих медведа неминовно. Губитак станишта, као последица климатског отопљавања, представља главну претњу за опстанак ових животиња.

Досадашња истраживања показују да арктички ледени покривач нестаје брже него што то предвиђа већина климатских модела, потсећа светска организација која редовно објављује извештаје о степену угрожености биљака и животиња у свету.

Поларни медведи у својој исхрани зависе од ледника. Период од пет или више месеци без леда довео би до њиховог изгладњивања, па посредно и до пада фертилитета женки.

Раст температура могао би, такође, да утиче на станишта и повећа учесталост болести код животиња, попут фока, које представљају главни извор хране за беле медведе.

Према недавним предвиђањима, значајна пространства канадског арктичког архипелага биће до краја 21. века без леда у периодима дужим од пет месеци. У другим областима Северног пола, то ће се десити већ половином овог века.

„Последице климатских промена погађају не само беле медведе већ и многе друге врсте и представљају претњу с којом се наша планета досад никада није суочила“, изјавила је генерална директорка ИУНЦ-а Ингер Андерсен.

Осим топљења ледника, претњу за опстанак белих медведа представљају и загађење, истраживање ресурса и многе друге људске активности. Примера ради, истраживање нафте на Арктику узрокује читав низ претњи као што су „црне плиме“.

На црвеној листи ИУЦН-а се тренутно налази 79.837 врста, од којих је 23.250 изложено претњи потпуног истребљења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво