Читај ми!

Грозоморни спектакл – пред децом сецирали лавића

Дански зоо-врт приредио је својеврсни „час анатомије“ током којег је пред десетинама деце сецирано тело лава, чиме је изазвао гневну реакцију активиста за заштиту права животиња који су догађај описали као „грозоморни спектакл“.

Девет месеци стари лав био је један од три младунца које је зоо-врт у Оденсеу, у централној Данској, успавао прошлог фебруара након што није успео да их удоми. Од тада је његово тело чувано у замрзивачу, преноси Танјуг.

Између 300 и 400 деце и старијих посетилаца врта окупило се како би присуствовало најављеној дисекцији лава коју је обавио један од радника врта, Расмус Колинд.

Посматрајући сецирање, које је започело одсецањем језика животиње, деца су запушавала носеве и с гримасама гађења пратила како Колинд дере кожу лаву с чијег се леша ширио непријатан мирис.

„Мртве животиње смрде као мртве животиње. Ту нема много шта да се каже“, рекао је Колинд окупљеној маси у којој су била и деца млађа од четири године.

„Не желим да гледам то“, узвикнуо је један дечачић, док је једна девојчица, коју је интервјуисао новинар данске телевизије, описала догађај као „забаван, али помало одвратан“.

Представница зоо-врта, Лоте Транберг, објаснила је зашто су морали да успавају лавића.

„Да смо му дозволили да остане вероватно би се парио, имао младунце, са својим сестрама и мајком. То би било оно што називамо сродничко парење“, навела је Транбергова.

Јавна сецирања су редовна појава у данским зоолошким вртовима, где се сматрају занимљивим начином едукације деце о природи.

Ипак, овакви догађаји имају и своје противнике.

Представница Међународног хуманог удружења за Европу, Венди Хигинс, оптужила је зоо-врт у Оденсеу да „од трагичних догађаја прави грозоморне спектакле“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво