Читај ми!

Дијареју и кугу дели само неколико генетских промена

Научницима је већ дуго познат микроб који је изазвао епидемију куге и убио више од трећине популације Европе у средњем веку. Сада су сазнали одакле је еволутивно потекао – од бацила који изазива дијареју. Потребно је само неколико генетских промена да од узрочника пролива постане црна смрт.

На врхунцу епидемије куга је у Европи уништавала читава села у неколико недеља. Чак су се и доктори толико плашили преношења болести „злим ваздухом“ да су носили маске са кљуновима у које су стављали биљке како би прочистили ваздух који удишу.

Кугу изазива бацил Yersinia pestis којег су на људе проширили глодари путем бува. Толико је заразан да су само три бацила потребна да убију лабораторијског миша, а једна бува је у стању да пренесе 24.000 смртоносних бацила.

Генетски, међутим, бацил куге није много другачији од оног који може да изазове дијареју.

„Недавно обављена генетска истраживања утврдила су да је Yersinia pestis потиче од релативно безопасног патогена Yersinia pseudotuberculosis, који напада систем органа за варење и може да изазове дијареју. Неки људи нису ни свесни да га имају“, каже Виндхам Латем, биолог на Универзитету Нортвестерн, стручњак за кугу.

Са друге стране, Виндхам каже, Yersinia pestis може да вас убије за три дана, а генетски их дели само неколико мањих промена.

Осим тога, ове промене се нису десиле тако давно. У неколико недавних истраживања у којима су упоређени узорци две пандемије, од жртава из Лондонских јама у које су се одлагали преминули и из немачких гробова из времена Јустинијана, утврђено је да се они не разликују превише.

Резултати су упоређени са узорцима оболелих у последњих стотину година и закључено је да је бацил претрпео врло мало промена.

Ово говори научницима да је Yersinia pestis релативно млад бацил који није имао времена да претрпи много мутација.

Yersinia pestis је толико млада врста да не постоји много генетске разноврсности између сојевима куге“, објаснио је Џо Хинебуш, стручњак за кугу на америчком Националном институту за алергије и заразне болести.

Убитачне адаптације и мутације које су довеле до развитка Yersinia pestis соја тек су неколико хиљада година старе.

Ове мале мутације укључују протеин урејазу, који се може наћи у заштитном слоју бактерије, као и ген који кодира за протеин, јединствен за Yestinia pestis, који спречава згрушавање крви. Без те генетске мутације, крвни угрушци би заробили бацил куге, спречавајући га да се дели и шири по домаћину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара