Читај ми!

Наса потврдила: Вода тече на Марсу!

Током летњих месеци, на Марсу се формирају водотокови који пролазе кроз клисуре и кратере, потврдила је Наса на конференцији под називом: „Откривена мистерија Марса“. Тиме је драстично повећана шанса проналаска живота или потенцијалног насељавања Црвене планете.

18.45 - Алфред Макивен каже да је вода на Марсу много сланија од ове на Земљи, што јој омогућава да на много нижим температурама остане у течном стању. Уз поруку Грансфелда да наука предводи истраживања и поруку људима да прате научна истраживања, конференција је завршена.

18.35 - Ровер који ће Наса послати 2020. године носиће инструмент који ће рачунати колико ресурса за живот има на Марсу. Тај инструмент је директно повезан са тестирањем колико би астронаутима могло да буде лако или тешко да живе тамо.

18.15 - Из Насе сматрају да је вероватноћа за проналазак живота у унутрашњости Марса велика. „Мислим да је врло вероватно да унутар коре планете постоји живот у виду микроба“, каже Џим Грин.

17.55 - Насин научник Џон Грансфелд каже да се нада да ће људи што пре бити послати на Марс у истраживачку мисију и да је императив човечанства да се то уради. „Марс више није сушна планета каквом смо је досад сматрали“, истакао је Џим Грин, директор планетарних истраживања у седишту Насе.

17.45 - „На површини Марса постоји вода у течном стању. Ми зато сматрамо да је данас могуће да имамо настањиву животну средину на Црвеној планети“, рекао је Мајкл Мејер, одговарајући на питање новинара Гардијана.

17.40 - Научници нису сигурни одакле вода долази, али једна од теорија јсте да би могла да извире из подземних ледених и сланих издана. Друга теорија је да настаје кондензацијом у танкој Марсовој атмосфери. 

17.35 - На Црвеној планети формирају се сезонски водотокови, кажу научници из Насе. 

Вода у течном агрегатном стању пролази дуж кањона и зидова кратера током летњих месеци на Марсу, што оставља дугачке, тамне штрафте на површини те планете, које у јесен пресушују.

Фотографије направљене из орбите Марса показују литице и стрме зидове долина и кратера испресецане летњим воденим токовима, који су веома бројни током најактивнијих месеци.

Потврда да на површини Црвене планете тече вода изузетно је важна, а она ће засигурно изазвати велики број реакција и питања од којих ће главно бити: „Одакле вода долази и шта то значи за могући живот, у прошлости или будућности?“

Велико откриће представљају Џин Грин, директор планетарног изучавања у седишту Насе, Мајкл Мејер, водећи научник у истраживачком програму Марса у Наси, Лухендра Ојха са Института технологије у Атланти, Мери Бет Вилхелм из Насиног центра „Ејмс“, Алфред Макивен са Универзитета у Таксону и водећи истраживач на научном експерименту снимања у високој резолуцији путем Марсовог орбитера.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара