Читај ми!

Вратио власнику новчаник после 70 година

Американац Елиџио Рамос, који сада има 91 годину, изгубио је новчаник пре седам деценија у аустријској покрајини Салцбург. Пронашао га је лекар Јозеф Рукофер приликом реновирања куће свог деде.

Седамдесет година након што је боравио у Аустрији, амерички ветеран из Другог светског рата добио је ових дана назад новчаник који је изгубио у тој земљи, преноси Танјуг.

Рамос је, током Другог светског рата, био припадник 250. артиљеријског пука америчких снага, које су учествовале у ослобађању заточеника концентрационих логора у Аустрији.

Његова јединица била је 1945. стационирана у Аустрији где је за смештај коришћено пољопривредно имање у Салцбургу, на којем је Рамос изгубио новчаник.

Међутим, седам деценија касније, Рамос је добио писмо од лекара Рукофера из Салцбурга, који је пронашао његов новчаник.

„Обавили смо неке радове и наишли на тај новчаник, који је био добро очуван“, препричао је Рукофер, додајући да је погледао шта се у њему налази и наишао је на породичне фотографије, али и војну легитимацију на основу које је успео да пронађе власника.

Рукофер је преко интернета трагао за некадашњим америчким војником, надајући се да је још жив.

Након што је нашао информације о месту становања Рамоса, он је упутио писмо на које је добио одговор од сина некадашњег војника који је потврдио да се ради о траженој особи.

Потом је одмах послао пакет са новчаником на адресу у САД.

Рамос је био дирнут гестом из Аустрије, а његов син је најавио да ће све предмете из новчаника урамити и изложити у породичној кући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара