Oво су најекстремније тачке на планети

Долина смрти у САД, Пустиња Атакама и Шангај нашли су се на листи од седам нај-места на Земљи коју је саставио „Дојче веле“. Због чега?

Oво су најекстремније тачке на планети Oво су најекстремније тачке на планети

Национални парк Долина смрти у Калифорнији је најтоплије место на Земљи. Највиша температура измерена овде, код Гринленд ранча, 10. јула 1913. године износила је 56,67 степени Целзијуса.

Најхладније место на Земљи је Плато Источног Антарктика, где у појединим зимским вечерима температура падне и до минус 92 степена Целзијуса.

У центру пустиње Атакама у Чилеу постоји место које климатолози називају „потпуном пустињом“ – зато што ту никада није пала ни кап кише, сигурно не од почетка мерења климатских показатеља.

Највлажније место на свету је село Мавсинрам, у држави Мегалаја у североистичној Индији, на граници са Бангладешом. На село Мавсинрам годишње падне 11.873 милиметара кише.

Лондон, на пример, бележи 65 центиметара падавина годишње.

Шангај је понео титулу најнасељенијег места на Земљи. Јер 24,15 милиона људи живи у афричкој држави Анголи, али и у кинеском граду Шангају.

Највиша тачка на Земљи је Монт Еверест на Хималајима (у Непалу) и висок је 8.848 метара. Едмунд Хилари са Новог Зеланда и његов водич Тензин Норгај из Индије били су први људи који су крочили на Кров света – 29. маја 1953.

На „нај-листи“ коју је саставио Дојче веле, нашао се и Челинџер у Пацифичком океану, који важи за најдубљу тачку на Земљи.

Челинџер се налази у Маријанском рову, југозападно од острвца-државе Гуам у Пацифичком океану.

Само троје људи је успело да допре до те тачке. Jедан од њих је и режисер Џејмс Камерон (2012).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара