Након „Вукова“, за Берлин крећу и козаци!

После „Ноћних вукова“, руских мотоциклиста, на тријумфални поход из Москве ка Берлину, а преко Пољске, да би прославили 70. годишњицу краја Другог светског рата, спремају се и донски козаци – на коњима.

Група од 17 козака из Ростова на Дону и околине, од 18 до 67 година, спрема се да од 31. маја до 12. августа пређе на коњима трасу којом су ишле коњичке јединице Црвене армије 1941. до 1945. године.

Прелазиће по 30 километара дневно и посетити 20 места страдања совјетских војника који су погинули ослобађајући тај део Европе, одати им пошту, положити венце и запалити свеће, а планирају и приказе јахачких вештина и руковања сабљом.

Коњички марш од Москве до Берлина, преко Белорусије и Пољске, организује Павел Мошчалков, власник ергеле из места Сергијев Посад северно од Москве где козаци већ тренирају.

Покровитељство над тим патриотским походом преузели су Канцеларија руског председника Владимира Путина и Министарства одбране и спољних послова Русије, јављају данас пољски медији.

„Стаза наквашена крвљу коју ће прећи козаци, позната је свакој руској, белоруској, пољској и немачкој породици. Ми желимо да јој удахнемо нови смисао, да нагласимо заједничку судбину Русије и Европе“, рекао је директор руске Царине Андреј Бељањинов који стоји на челу организационог комитета марша.

Бељањинов је нагласио да козаци не желе никакве војне ни милитантне пароле и обележја, а да манифестација има чисто родољубив и спортски карактер.

„Такве манифестације учвршћују пријатељство међу народима, без обзира на околности које нас данас несумњиво оптерећују“, сматра Бељањинов.

Козаци су сличан поход са истока на запад Европе организовали пре три године када су стигли на коњима у Париз да прославе победу Руса нас војском Наполеона 1812. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара