Пси припитомљени пре 27.000, а не пре 15.000 година!

Припитомљавање паса почело је много раније него што се до сада веровало, још пре око 27.000 година, указују резултати генетичке анализе фрагмента чељусти сибирског пса-вука коју су спровели шведски научници.

Пси припитомљени пре 27.000, а не пре 15.000 година! Пси припитомљени пре 27.000, а не пре 15.000 година!

Према тој студији објављеној у часопису Current Biology, људи су припитомили псе још у периоду пре 27.000 до 40.000 година. Студију је водио доктор Лове Дален из шведског природњачког музеја.

Откриће шведских научника доводи у питање досадашње уверење да су пси припитомљени много скорије, пре око 15.000 година када су људи престајали да се баве ловом и почињали да обрађују земљу.

Нова студија може да објасни дубоку повезаност између паса и људи, пише Би-Би-Си.

Анализа генома дела чељусти показује да пас-вук из Тајмира представља најстаријег заједничког претка вукова и модерних паса.

Научници су анализирали ДНК из мале кости вука коју је доктор Дален нашао на

Тајмирском полуострву у северном Сибиру за коју је утврђено да је стара 35.000 година.

Доктор Дален и његов тим успели су да идентификују груби генетски код те животиње и на њихово изненађење открили да је тај ДНК на пола пута између пса и вука.

Тај резултат указује да се подела на вукове и псе догодила неколико хиљада година касније.

Према Далену пси су тада или припитомљени или се популација поделила на савремене вукове и дивљег претка савременог пса који је касније изумро.

„Ми верујемо да је најједноставније објашњење да су пси припитомљени у то време“, рекао је он и додао да је према томе могуће да су пси припитомљени много раније него што се веровало.

Ранија генетска студија неколико различитих врсти савремених паса и вукова процењивала је да су се пси и вукови раздвојили пре између 10.000 и 15.000 година.

Ова нова студија је прецизнија јер је користила ДНК вука као основу.

Изгледа скоро дефинитивно да се подела између паса и вукова догодила пре око 30.000 година, рекао је доктор Дален.

ДНК анализе такође показују да хаскији који се данас користе у Сибиру и на Гренланду имају неуобичајено висок ниво заједничких гена са старим псом вуком из Тајмира од пре 35.000 година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара