Читај ми!

Научници убацили ДНК мамута у ћелије слона

Научници на „Харварду корак су ближи враћању мамута у живот“, након што су успешно убацили неке низове ДНК мамута у геном данашњег слона. Предстоји још доста посла, а истраживање тек треба да буде објављено.

Џорџ Чурч, професор генетике на Универзитету „Харвард“, нада се да ће заједно са својим тимом успети да врати мамуте у животињско царство.

Анализирајући ДНК мамута из примерка који је одлично очуван у пермафросту, научници су успели да репродукују идентичне копије четрнаест мамутских гена.

„Дали смо приоритет генима повезаним са отпорношћу на хладноћу, попут оних који утичу на длакавост, величину ушију, дебљину сала и, најважније, хемоглобин“, каже Чурч.

Мамут је био једна од последњих у линији животињских врста које су се развиле у раном плиоцену, пре око 2,5 милиона година, али је популација пре 10.000 година већ била на ивици изумирања.

Две изоловане групе су најдуже преживеле. Једна на острву Сент Пол у Беринговом мору између САД и Русије, која је тамо живела до пре 6.400 година, и друга група на Врангеловом острву између Чукотског и Источносибирског мора, која се одржала до пре 3.300 година.

Примерци ове друге групе коришћени су за ДНК анализе. Научници су потом успели да убаце мамутске гене у ћелије њихових најближих живих рођака – азијских слонова.

Убацивање гена урађено је путем новоразвијене технике CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat), која омогућава прецизно мењање делова ДНК данашњих слонова и њихово мењање са праисторијским генима.

„Сада имамо функционалне ћелије слонова са мамутским ДНК низовима у себи. Нисмо још објавили рад и налазе у научном часопису зато што имамо још доста посла, али планирамо што пре“, истакао је амерички научник.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара