Читај ми!

Помрачење 1999. и 2015, две слике истог феномена

Љубитељи астрономских догађаја данас су били у прилици да уживају у помрачењу Сунца. Ова ретка појава последњи пут догодила се 1999. године. Ево како су је доживели Ужичани тада, а како данас.

Тог 11. августа 1999. године, Ужичке улице биле су пусте, радње наменски затворене и нити један, бар случајни пролазник се није усудио да изађе на светлост дана. Разлог - помрачење Сунца.

И упозорења која смо сви добили: oстати у својим кућама, спустити ролетне и не гледати у овај феномен.

Да смо пропустили овај јединствени догађај - јесмо. Да смо сви били сложни и уједињени у страху - и то јесмо. Данас на овај феномен гледамо другачије.

„Сам квалитет живота постаје нешто што је крајња периферија. Императив је постало само преживљавање“, навела је социолог Весна Васовић као разлог другачијег приступа истом феномену.

Велико спремање смо направили, скинули ћебад са прозора и уместо испод кревета, данас из кревета или са улица, на које нас је Сунце, са све помрачењем измамило.

Стручњаци кажу да током еклипсе Сунце не треба посматрати директно и ми нисмо, али наша камера јесте. Између облака, делимично смо нешто видели.

Након 16 година, другачију слику шаљемо у свет.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара