Читај ми!

Негде на планети и баобаб се кити

Традиционални сајам уметничких дела од рециклаже у Кејптауну једно је од најпосећенијих места уочи божићних и новогодишњих празника јер су у понуди оригинални поклони, а најпопуларнији је окићени баобаб. Сав приход од улазница намењен је у добротворне сврхе и заштиту природе.

Еколошка просвећеност јесте тренд али и потреба да се многобројним манифестацијама заштити природа која је индустријализацијом све више угрожена, а на то су указали и уметници Кејптауна.

На сајму рукотворина од рециклираних материјала божићни баобаб један је од најпопуларнијих производа а како уметници тврде, вајање у жици је инспирација али и изазов за уметнике.

„Ми израђујемо божићне јелке и баобаб од жице, фабричке рециклаже. Морамо прво да исечемо конзерву на траке, да је обрадимо па онда да извијамо жице и обликујемо божићно дрво које изгледа као баобаб“, објашњава умeтник Малвер Хикед.

Жичано божићно баобаб дрво кошта од 200 до 500 долара, можете га ставити и у џеп, па то представља оригиналан поклон за новогодишње празнике.

„То је најпопуларнији производ на сајму, сваке године све је већа тражња за баобабом, симболом Јужне Африке. Врло је практичан јер може да се изради и мини баобаб који може да се пошаље уз честитку“, истиче Клодет Дејвис из занатског центра „Афрички дом“.

У Јужноафричкој Републици велика пажња посвећује се заштити природе и очувању националног добра а традиционални божићни сајам рукотворина од рециклаже представља добар начин пропагирања еколошке свести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара