Читај ми!

Старица Мег од „стотину љета“

Џек Расел теријер по имену Мег носи титулу најстаријег британског пса, захваљујући њеној дијететској исхрани – пасти и рибљим штапићима без глутена.

За размажену љубимицу Мег, која сада има 113 псећих година, верује се да је тренутно најстарији пас у Великој Британији, а можда и на планети.

Кажу да је Мег достигла дубоку старост од 25 година тако што је углавном јела храну за људе уместо псеће. 

Прича почиње пре 23 годинe, када ју је са jeдне фарме спасао њен садашњи власник, Дејвид Абрахамс. Имала је 18 месеци.

Када су зуби почели да јој пропадају, Мег је прешла на меку храну, као што су конзервиране тестенине у сосу од парадајза. Међу омиљену храну убраја и рибље штапиће без глутена, као и разне врсте печења.

„Мислим да живи толико дуго због праве исхране и вежбања, али свакако су јој на том путу помогле њене омиљене тестенине и рибљи штапићи“, објаснио је Абрахамс.

„Што је старија, постаје све пробириљивија. Она неће да једе исто јело два пута заредом. Ако је говедина за вечеру, следећег дана, неће је поново јести. Исхрана јој је веома разноврсна“, каже Мегин власник и додаје да понекад једе храну за мачке, некад храну за велике псе или меке тестенине.

Мег више не може да жваће, тако да јој мекша храна заиста помаже. Кекс за псе јој омекшавају топлом водом.

„Сваки пут кад одемо у супермаркет смишљамо нешто другачије да јој купимо. Да ли је она размажена? Наравно. Њу заиста воле сви“, истиче Марија, Дејвидова супруга.

Мег је замало угинула од панкреатитиса пре неколико година, али се извукла и од тада „води“ здрав живот.

„Она и даље може да потрчи када жели, али ипак више времена проводи у спавању. Понекад морамо да је продрмамо ујутру да проверимо да ли је још увек са нама. Она је стварно сјајан пријатељ“, истиче Абрахамс.

Мегин ветеринар Сем Фоули тврди: „Реткост је да пси достигну толику старост, а то се дешава пре свега, захваљујући љубави и бризи коју добија од њених власника“.

Светски рекорд по старости држи Блуи, аустралијски овчар који је живео 29 година и пет месеци, од 1910. до 1939. године, када су га успавали.

Потпарол Гинисове књига рекорда рекао је: „Ми тренутно немамо награду за категорију 'најстарији живи пас', али бисмо волели да нам Мег и њени власници пошаљу апликацију“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара