Читај ми!

Пронађена статуа стара 23.000 година

Статуа жене, направљена од кречњака пре 23.000 година, представљена је у четвртак новинарима у Амијену, у северној Француској, а више стручњака је ту палеолитску „Венеру“ оценило као „изузетну“.

„Откриће овог ремек-дела је изузетно и од међународног је значаја“, рекла је Никол Фуи Једид, регионална директорка Пикардије за послове културе. Претходно откриће те врсте у Француској било је пре педесет година.

Статуа је пронађена овог лета током археолошких ископавања у кварту Ренанкур у самом Амијену, на четири метра дубине.

„Очекивали смо да нађемо класичне остатке као што су клесан кремен и остаци костију“, рекао је Клемент Пари, шеф ископавања.

Већ другог дана ископавања, петнаест археолога је пронашло гомилу кречњака у којој неки фрагменти нису изгледали природно.

„Исте вечери, пажљиво смо реконструисали двадесет фрагмента и схватили да је то фигура жене“, изјавио је археолог. Претпоставља се да се распала од мраза.

Према његовим речима, угљеником 14 прецизно је утврђено да је „Венера из Ренанкура“ стара 23.000 година, што је период кромањона - пре 29.000 до 21.000 година.

Статуета од кречњака висока десетак центиметара представља жену с великим грудима и крупном задњицом. Руке и глава нису детаљно приказани.

„Такав приказ показује жељу да се произведе симболична слика жене, усредсређена на плодност“, рекао је археолог.

Постоји стотинак статуа те врсте и из тог доба у Европи, пре свега у Русији и Средњој Европи, укључујући петнаест у Француској, али углавном на њеном југозападу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара