Читај ми!

Припјат и сабласни дух прошлости из Чернобиља

Велики панорамски точак који мирује, затроване шуме, зарђали грб СССР-а и сабласно празне улице су оно што је остало од Припјата, који је напуштен након Чернобиљске катастрофе.

Ако сте се запитали како данас изгледа град који је опслуживао нуклеарну електрану у Чернобиљу, најбољи одговор даће вам Дени Кук, професионални документарни сниматељ, који је уз помоћ камере намонтиране на беспилотну летелицу обишао Припјат.

Снимци показују да се, упркос стравичном догађају који се десио 1986. године, природа није предала и полако заузима оно што је човек некада од ње отео.

И док су се досад више пута појављивале фотографије, ово је први пут да је из ове перспективе снимљен град.

Дени је снимак назвао „Разгледница из Припјата, Чернобиљ“ и каже да је то једно од најзанимљивијих и најјезивијих места које је посетио досад.

„Нуклеарна катастрофа, која се десила 1986. године утицала је на животе многих људи. Не могу ни да замислим колико је страшно било хиљада људи који су овде живели“, каже Дени.

Упркос огромној количини радијације из реактора у Чернобиљу (око 400 пута више него приликом експлозије бомбе у Хирошими), Припјат се сада сматра безбедним за боравак у кратким временским интервалима, пошто су се ослобођени изотопи распали досад.

„Док сам био у посети упознао сам много фасцинантних људи. Док сам обилазио Припјат мешала су ми се осећања спокоја и велике узнемирености“, истакао је Дени.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара