Читај ми!

Два одсто уранијума у бомби сравнило Хирошиму

„Малиша“, нуклеарна бомба бачена на Хирошиму 6. августа 1945. године, сравнила је све у радиjусу од преко три километра од места експлозије и убила 80.000 људи. Био је то невероватан и дотад невиђен ниво разарања, а изазвало га је нешто мање од два одсто уранијума у бомби.

Амерички новинар и писац Ерик Шлосер, аутор књиге Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety, каже да је бомба бачена на Хирошиму била изузетно „примитивна“ и неефикасна.

Када је експлодирала, скоро 99 одсто уранијума (или урана) који је требало да експлодира није учествовао у ланчаној реакцији.

Како каже, када се бомба детонирала у ваздуху, само мали део, око два одсто реактивног материјала је експлодирао.

Која количина је у питању? Ерик каже да се ради о седам десетина грама уранијума.

Што значи да је упркос чињеници да је оружје било изузетно неефикасно и да 99 одсто уранијума уопште није реаговало, за катастрофалну експлозију и њене последице (што је узроковало смрт 80.000 људи) одговорно је тек седам десетина грама уранијума.

„Нуклеарно оружје је од тада постало невероватно ефикасно, а у стању је да изазове толику експлозију и уништење у поређењу са којима би Хирошима изгледала тривијално“, истиче Шлосер.

Упозоравајући у својој књизи на све приче о инцидентима, лажним узбунама и лошем обезбеђењу нуклеарног арсенала САД, Шлосер каже да човечанству треба да буде жао што смо уопште развили технологију за тако нешто.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара