Читај ми!

Индија – нема тоалета, нема жене

Шест новопечених невеста из једног села у индијској држави Утар Прадеш вратило се родитељима јер им мужеви у својим кућама нису обезбедили тоалет!

Младе жене из села Кесија, у oкругу Кушинагар, рекле су да ће се вратити само уколико мужеви саграде пристојне тоалете у кућама.

Како преноси Би-Би-Си, половина од 1,2 милијарде становника Индије нема нужник у кући. Проблем је посебно драстичан у руралним срединама, а понајвише погађа жене.

Гудија, једна од „побегуља“, изјавила је за Би-Би-Си, да је веома незгодно одлазити у поља због нужде.

„Моји родитељи имају тоалет код куће, али у кући мог супруга Рамеша Шарме га нема. Незгодно је излазити напоље. Зато сам се свађала с њим и вратила се родитељима“, испричала је Индијка.

„Није лако на селу младим невестама да излазе из куће јер овде људи верују у пурду (покривање лица велом). По оваквом времену, када пада киша и свуда су баре, веома је тешко отићи у поља“, објаснила је друга одбегла млада Ашима Парвин.

Одсуство тоалета посебно погађа жене јер их излаже и опасности да буду нападнуте.

У свом говору поводом Дана независности, премијер Нарендра Моди заложио се за решавање проблема тоалета у земљи.

„Живимо у 21. веку, а и даље нема достојанства за жене које морају да због нужде одлазе у природу и чекају да падне мрак“, навео је Моди.

„Да ли можете да замислите с каквим се проблемима оне суочавају због тога“, упитао се премијер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара