Читај ми!

Фосили птеросауруса пронађени у Бразилу

Амерички палеонтолози открили су на југу Бразила фосиле птеросауруса, првих летећих гмизаваца из периода Јуре. Откривени остаци другачији су од осталих фосила птеросауруса, јер имају већу избочину на лобањи у пределу очију.

Анализом фосила названих „кајуахара добруски“ (Caiuajara dobruskii) утврђено је да су птеросауруси живели у групама око једног пустињског језера на југу Бразила.

Научници наводе да су пронашли фосиле 47 животиња и истичу да постоји могућност да је на том подручју живело њих 100.

Птеросауруси су живели пре 230 милиона година и било их је око 150 врста, а изумрли су пре 66 милиона година.

Први фосил те животиње је нађен у 18. веку у Немачкој. Касније су нађени и други у САД, Бразилу, Кини и у Трансилванији.

Птеросаурусима су предњи удови закржљали, а развојем опне успели су да полете. Називају их и „птеродактили“.

Кости те животиње су биле шупље, што им је чинило тело лакшим за летење. Крилима, у којима није било костију, нису махали већ су једрили и лебдели у ваздуху. Распон њихових крила је достизао осам метара.

Крила им нису била прекривена перјем, већ танком кожом. Живели су на високом дрвећу и на планинским литицама које су им омогућавале узлетање.

Резултати истраживања објављени су у америчком научном часопису Plos One.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво