Читај ми!

Крај 215 година старог Толкиновог бора

Стручњаци градског већа Оксфорда одлучили су да 215 година стар црни бор, популарно назван Толкиново дрво, посеку због тога што су у суботу пукле две велике гране са дрвета.

Докторка Алисон Фостер, из оксфордске ботаничке баште, каже да је реч о јединственом дрвету.

„Срце ми се слама“, поручила је Алисон, подсетивши да је црни бор познат и као Толкиново дрво, јер га је популарни писац обожавао и често седео испод њега.

Пре него што су гране пале, особље ботаничке баште чуло је крцкање унутар дрвета, па је из предострожности удаљило посетиоце.

„Пукотина је настала и пет минута касније гране су пале“, објаснила је Алисон.

„Веома је тешко рећи шта је узроковало овако нешто. То је нешто што се дешава код изузетно старог дрвећа. Сигурно је и овај дугачак период сувог и врућег времена имао утицаја“, додаје Алисон.

Ботаничка башта саопштила је да је то била изузетно тешка одлука, али да је у интересу безбедности особља и посетилаца.

У историјским књигама те институције може се наћи да је дрво посађено 1799. године, а да је семе донео професор ботанике Џон Сибторп из Аустрије.

Џон Роналд Руер Толкин је скоро 35 година провео радећи у овом универзитетском центру, а за време боравка у Оксфорду написао је и своја најпознатија дела епске фантастике Хобит и Господар прстенова.

Неки наводе и да му је као инспирација за предео Средње земље, где живе Хобити, послужио прелеп пејзаж тог дела Енглеске – зелена травом обрасла брда и џиновско дрвеће, а посебно његов омиљени црни бор у ботаничкој башти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара