Читај ми!

На јајима лежала четири и по године!

Уколико сте мислили да је девет месеци трудноће дугачак период, замислите да он траје четири и по године! Толико je једна хоботница лежала и чувала своја јаја.

Хоботница Graneledone boreopacifica, која живи на великим дубинама, поставила је нови рекорд у животињском царству по времену за доношење младунаца на свет – пуна 53 месеца!

Ново рекордно време потукло је претходни рекорд од 48 месеци, који је држао планински саламандер.

Иначе, хоботнице које живе у мањим дубинама, које су боље проучене, брину о својим јајима тек неколико месеци.

Да читава ствар буде још чуднија, животни век свих главоножаца (у које спадају хоботнице, лигње, наутилуси и сипе) креће се од веома кратког до две године.

За откриће је најзаслужнији Брус Робисон, који је 2007. године користио подводно возило на 1.400 метара близу обала централне Калифорније. Тада је спазио љубичасту хоботницу како се креће према формацији стена где хоботнице традиционално лежу јаја.

Месец дана касније, Робисон, биолог при Истраживачком институту „Монтереј беј“, и његов тим приметили су исту женку, лако препознатљиву по ожиљцима, чврсто причвршћену за стену и заштитнички увијену око својих јаја.

Тим научника обишао је хоботницу 18 пута у следећа 52 месеца и забележио изузетно спор развитак јаја на температури од три степена Целзијуса.

Најзад, у октобру 2011. године, није више била на свом месту, а више од 150 јаја се било излегло.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара