Читај ми!

„Глис 832ц“, друга Земља?

Новооткривена планета „Глис 832ц“ по условима за живот је веома слична Земљи, од које је пет пута масивнија. Удаљена је „само“ 16 светлосних година, што је чини посебно занимљивом за научнике, али и човечанство које ће је једног дана можда и населити.

Тим научника, предвођен Робертом Витенмајером, са Универзитета у Новом Јужном Велсу открили су „Глис 832ц“ и сматрају да је температурно приближан нашој планети.

Међународни тим астронома је даље преузео испитивање и кажу да се планета налази у „настањивој“ зони, што значи да је од своје звезде удаљена таман толико колико је потребно да има воде на површини, али да не буде превруће нити прехладно за развој живота.

Упркос томе што кружи ближе својој звезди него што се Земља креће око Сунца, „Глис 832ц“ прима приближно исту количину топлоте, јер је његова звезда постала црвени патуљак, који је мрачнији и хладнији од нашег Сунца.

„Ово чини 'Глис 832ц' једном од три планете са најприближнијим условима Земљи, с тим што је најближа. Зато ћемо јој посветити највише пажње у нашим истраживањима“, истакао је Абел Мендез Торес, директор Планетарне лабораторије на Универзитету у Порторику.

„Планета можда има температуре приближне нашим, али са великим сезонским променама. Ипак, и поред тога што први подаци обећавају, морамо још да вршимо испитивања, јер постоји много ствари које треба утврдити пре него што је прогласимо настањивом“, наводи се у научном извештају.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара