Читај ми!

Сутра 53 године од Гагариновог лета у свемир

Дан када је пре 53 године млади поручник совјетске армије Јури Гагарин за сат и 48 минута облетео круг око Земље, биће обележен сутра као Међународни дан космонаутике.

У знак сећања на дан када је први човек у историји, Јури Гагарин, полетео у свемир, 12. април 1961. године, у Србији и свету сутра ће бити обележен Међународни дан космонаутике.

Лет, тада 27-годишњег Гагарина, поручника совјетске армије, стартовао је у 9.06 са космодрома Бајконур.

Брзином од 27.000 километара на час, за сат и 48 минута, облетео је круг око Земље.

Космичка летелица „Восток 1“ слетела је у Саратовску област, 110 километара јужно од Волгограда. Гагарин је успешно искочио на једну њиву, катапултирајући се са висине од седам километара.

Дан полетања првог човека у свемир и Светски дан космонаутке биће обележен у Београду, у Дому омладине, низом манифестација. Посетиоци ће моћи да виде изложбу посвећену Гагарину а биће приказан и документарни филм „Осмех Гагарина“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара