Читај ми!

Вика пресељена после 4.000.000 година!

Женка мамута Вика, стара скоро четири милиона година, пребачена је са површинског копа „Дрмно“ у Aрхеолошки парк „Виминацијум“. У овој сложеној операцији коришћена је и тешка механизација привредног друштва ТЕКО „Костолац“.

После четири милиона година, женка мамута Вика променила је пребивалиште.

Од 2009. године када је откривена на дубини од 27 метара, Вика је на површинском копу „Дрмно“ код Костолца имала само привремени дом. Њено пресељење у будуће стално боравиште захтевало је темељне припреме и пажљиво руковање.

„Као што има мало оваквих примерака у свету, тако нико до сада није транспортовао мамута. Зато смо ангажовали и ове дизалице од 120 тона, вучни воз и другу механизацију. Неколико месеци радили смо и на изради 'сплава' који се налази испод Вике“, каже директор Археолошког парка „Виминацијум“ Миомир Кораћ.

Вика је са делом етаже, у којој је пронађен,а смештена у метални саркофаг и прекривена песком, због заштите од вибрација у транспорту, како се скелет древне животиње старе између једног и четири милиона година не би оштетио.

Иако је од места на коме би требало да буде смештена удаљена ваздушном линијом неколико стотина метара, због велике висинске разлике, јер је у самом површинском копу „Дрмно“ и незгодне конфигурације терена, Вика је морала да пређе преко три километра околним путем.

Преко 50 тона тежак терет утоварен је на вучни воз и и превежен до Археолошког парка „Виминацијум“.

Викин нови дом биће будући палеонтолошки парк у оквиру „Виминацијума“. Ту ће јој друштво правити мамут Носко и остаци још три његова вршњака, пронађена 2012. године на оближњем локалитету Носак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара