Читај ми!

„Милионске“ панде стигле у Белгију

Мужјак и женка џиновске панде за чије изнајмљивање ће Белгија плаћати Кини милион евра месечно, стигли су у зоо-врт код Брисела. У новом дому, црно-бели медведи провешће 15 година.

Две кинеске џиновске панде, које је Кина позајмила једном белгијском зоолошком врту на 15 година, данас су пристигле на одредиште.

Четворогодишња женка Хао Хао (у преводу: Дружељубива) и њен вршњак, мужјак Сјинг Хуеј (Сјајна звезда), тешки по 110 кг, путовали су 15 сати из Сичуана, на југозападу Кине, до Брисела, извештава АФП.

Долетели су теретним авионом, у кавезу у облику пагоде, а на аеродрому их је дочекао белгијски премијер Елио ди Рупо, стотинак новинара и мноштво деце из оближње школе.

Белгија ће за изнајмљивање панди Кини исплаћивати милион евра месечно.

„Веома смо почаствовани што је Кина пристала да позајми Белгији два примерка свог националног блага. То је потврда јачања привредних и научних веза са Кином“, рекао је белгијски премијер на дочеку панди Хао Хао и Сјинг Хуеја.

Панде су под полицијском пратњом отпремљене у зоолошки врт „Паири даиза“, у граду Бригелет, 60 километара удаљеном од Брисела. 

Овај врт је распродао све данашње карте, иако је објављено да због периода аклиматизације пар панди неће бити излаган јавности пре 5. априла.

Зоо-врт је уложио око 10 милиона евра да опреми пространо боравиште за ове медведе, са базеном, пећином и плантажом бамбуса. Једини је у Европи који је добио панде на чување.

Џиновске панде су угрожена врста. На слободи их има још 1.600, док 300 борави у зоолошким вртовима широм света.

Захваљујући новом програму размножавања у заточеништву, популација велике панде у Кини се опоравља. Заблежен је рекордан број младунчади рођених у заточеништву. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара