Читај ми!

Мистериозна олупина стара 2.000 година!

На дну Индијског океана, у близини Шри Ланке, леже остаци брода старог 2.000 година! Археологе чека хрпа зарђалих металних делова повезаних морском „грађом“, као и древни товар, које ће након детаљног истраживања пружити драгоцена сазнања о трговини Рима и Азије у давној прошлости.

Најстарија олупина брода у Индијском океану већ 2.000 година лежи на дну поред јужне обале острва Шри Ланке, али ускоро ће археолози рониоци кренути у вишемесечно истраживање локалитета како би дошли до драгоцених сазнања о трговини Рима и Азије у давној прошлости, пише портал Лајв сајенс.

Остаци брода се налазе на дубини од 33 метра, у непосредној близини рибарског села Годаваја, где су немачки археолози деведесетих година прошлог века открили луку, која је у другом веку нове ере имала важну улогу на поморском Путу свиле.

Потонули брод, откривен пре само 10 година, међутим, не личи на олупине на какве смо навикли.

Уместо уобичајеног бродског костура, археологе чека хрпа зарђалих металних делова повезаних морском „грађом“, а и друге врсте древног терета, укључујући и блокове и грнчарију, које су по дну мора разбацале јаке струје и повремени цунамији.

„Све је прилично уништено“, оцењује Дебора Карлсон, председник Института за грчко-римску наутичку археологију Универзитета "А&М" у Тексасу, која руководи експедицијом у којој учествују универзитети из САД, са Шри Ланке и из Француске.

Упркос томе, међутим, истраживања олупине могла би да попуне празнину у постојећим доказима о трговини која је омогућила увоз метала и допрему егзотичне робе попут свиле из Азије у Рим.

Полазећи од древних докумената, као што је "Periplus Maris Erythraei" (нека врста приручника за навигацију и трговину дуж обала Црвеног мора), научници верују да се трговина Истока и Запада појачала када је Рим у првом веку нове ере анектирао Египат и тиме обезбедио излаз на Црвено море и прилаз Индијском океану.

„Недостају нам само бродови који су учествовали у тој трговини“, рекла је научница тексашког универзитета за Лајв сајенс.

Дебора Карлсон истиче да вероватно неће бити нађен непобитан доказ да је потонули брод кренуо у Рим, али би предмети откривени у олупини, ако ништа друго, могли да допринесу да се стекне слика о Шри Ланки као важном трговачком центру, јер је велика количина робе која је прелазила преко овог острва стизала до Медитерана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво