Читај ми!

Топлије је кад смо заједно

Јапански макаки мајмуни, познати као „снежни мајмуни“, пронашли су начин да се угреју током зимских дана, купајући се у топлим изворима, највише у парку мајмуна „Џигокудани“ (Долина смрти) у граду Јаманучију.

У шумама и висоравнима јапанских острва живи макаки, познат и као снежни мајмун.

За разлику од својих рођака који живе у топлијим крајевима, овај примат прилагодио се животу у пределима где температура зими пада и до минус 15 степени.

Од хладноће га штити густо сивкасто или браон крзно, а неке групе макакија су пронашле и одличан начин да се загреју: Током хладних месеци време проводе у близини термалних извора. Највише у парку мајмуна „Џигокудани“ (Долина смрти) у граду Јаманучију.

Зими се често сунчају на јужним планинским падинама, а спавају на гранама дрвећа, са којих претходно отресу снег. Лети се расхлађују пливајући.

Ови мајмуни живе у групама од двадесетак до скоро стотину чланова. У мајмунској дружини највише је женки и младунаца, а малобројни мужјаци често прелазе из једне у другу групу како би избегли парење са својим потомцима.

Хијерархија се увек поштује: Место на друштвеној лествици женке наслеђују од мајке, док је најкрупнији и најјачи мужјак обично вођа групе.

Макаки је, поред ракуна, једина животиња која је научила да храну пере пре јела.

Осим тога, научио је и како да је зачини, па тако чланови групе носе плодове слатког кромпира до мора да би их опрали у сланој води. Ови мајмуни воле и да се забављају.

Научници су приметили да животиње које живе у планинским шумама током зиме праве грудве од снега и ваљају их по тлу да би нарасле. Ипак, одрасли се никада не играју једни са другима, већ само са младунцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара