Читај ми!

Титови споменици на листи најружнијих

Споменици из СФРЈ, подигнути шездесетих и седамдесетих година прошлог века, доспели су на листу најружнијих споменика на свету, коју је саставио „Си-Ен-Ен“. Титови споменици личе на порушене совјетске стамбене блокове пободене по ливадама, наводи се у чланку.

„Скултпори, каменоресци, клесари, слушајте! Споменици које правите не треба овако да изгледају!“, наводи Си-Ен-Ен у чланку о најружнијим споменицима на свету. На неславну листу су уврштени и комунистички споменици из СФРЈ.

„Споменици које је Јосип Броз Тито, шездесетих и седамдесетих година прошлог века, наложио да се граде да би обележио места битака су бруталне бетонске скулптуре широм бивше државе“, тврди Си-Ен-Ен.

Према чланку на порталу америчке телевизијске мреже, Титови споменици личе на порушене совјетске стамбене блокове пободене по ливадама.

На листи „најружнијих споменика на свету“ је и белоруски Споменик храбрости, предимензионирани у стену уклесани лик љутог Белоруса - симбол хероја Другог светског рата код Брестовске тврђаве.

Лондонски „Разговор са Оскаром Вајлдом“, наводи Си-Ен-Ен, споменик је који изгледа као мртвачки ковчег из којег се појављује истопљени писац.

„Вајлд би вероватно имао нешто довитљиво да каже о овом споменику чија је изградња била добра намера, али грозно изведена“, објашњава се у чланку.

Неславну листу обогатио је и огромни бронзани Споменик афричком препороду у Дакару, у Сенегалу, који је виши од њујоршког Кипа слободе и чија је цена од 27 милиона долара изазивала локалне протесте.

Високо место заузимају и „поправљени“ Стоунхенџ у држави Вашингтон, у којој је аутор направио нови, обновљени Стоунхенџ, као и скулптура Мартина Лутера Кинга у Толеду, у америчкој држави Охајо, на којој борац за права црнаца изгледа као да му је неко више пута одрубио главу.

Споменик оснивачима партије у Пјонгјангу, у Северној Кореји, такође се пласирао на листу - понајвише предимензионираношћу пошто га чине три огромне бетонске руке које држе срп, чекић и перо.

Меморијал жртвама 11. септембра у Њу Џерсију и меморијал папи Јовану Павлу Другом у Риму такође су на листи, а критичари кажу да је изглед споменика папи „грех“, јер у овом уметничком приказу личи на Бенита Мусолинија - иако су га због тога у међувремену (безуспешно) сређивали.

"Споменик неутралности“ у главном граду Туркменистана, Ашхабату изграђен је у част покојног лидера Сапармурата Нијазова. Био је смештен у центар града и висок 70 метара, позлаћен је и окретао се ка сунцу.

После смрти „оца свих Туркмена“ - Туркменбашија, како је себе прозвао Нијазов, споменик је премештен у предграђе, више се не окреће, али је виши за 18 метара.

Последњи на листи, иако не најмање ружан, јесте споменик Мајклу Џексону у Лондону, који је богаташ Мохамед ел Фајед поставио на фудбалском игралишту Фулама, у част свог пријатеља.

Када је Фајед продао клуб, статуа која изгледа као пародија на бројне пластичне операције краља попа је премештена.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво