Читај ми!

Откривена нова врста делфина!

Научници су открили нову врсту речног делфина у Јужној Америци. Назван Арагуаја, по сливу реке у којој је пронађен, нови речни делфин је тек пета откривена врста те животиње на свету.

Бразилски научници су открили нову врсту речног делфина, прву од краја Првог светског рата. Назван по реци Арагуаја, где је и пронађен, ово је уједно и пета врста речних делфина икада откривена.

Нова врста се развила два милиона година пре осталих речних делфина у сливу Амазона, навели су истраживачи за часопис Plos One.

Претпоставља се да око хиљаду ових делфина живи у сливу реке Арагуаје. Иначе су речни делфини међу најређим животињама на свету.

Тренутно је на свету преостало четири врсте речних делфина, а три се налазе на листи заштићених.

Ови делфини су само далеки рођаци морских, са издуженим „кљуном“ за хватање рибе. Једна од најпознатијих врста из слива реке Јангце се верује да је изумрла 2006. године.

Што се Јужне Америке тиче, у сливу Амазона живи још једна врста делфина - ружичасти или бото делфин, за којег се верује да је најпаметнији од свих.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво