Читај ми!

Бранко рони за Гиниса: Без ваздуха 20 минута!

Нема ни шкрге, ни крљушти, а ни боцу за кисеоник. Ипак, испод површине воде, без ваздуха, био је 20 минута. У задржавању даха, Бранку Петровићу нема равног. Пркоси и законима медицине. Спрема се за Гинисову књигу, јер планира да оствари рекорд од 23 минута.

За њега кажу да је медицинско чудо. Загонетка за многе лекаре. Тренира, за наше поднебље, необичан спорт.

Државни рекорд обарао је 15 пута, а светски три пута. Можемо рећи да живи живот пуним плућима. Упознајте Бранка Петровића.

Нема ни шкрге, ни крљушти, а ни боцу за кисеоник. Ипак, испод површине воде, без ваздуха, био је 10 минута. У задржавању даха, оставио нас је без даха! На питање како то постиже, одговара - лако.

„Једино то што се разликује од других спортова је то што привикавате свој организам, тело на недостатак кисеника, односно хипоксију. А све остало је мање више слично, осталим спортовима“, каже Петровић.

Роњење на дах или статичка апнеа. Дисциплина у којој Бранку нема равног. Пркоси и законима медицине. Научници кажу да човек губи свест са 70 посто кисеоника у плућима.

„Ја сам достигао 31 посто, што по званичној медицини изазива тешка оштећења мозга и потпуну несвестицу, значи одумирање можданих ћелија. Међутим, чак и у тој ситуацији мој мозак је одлично функционисао и не само то, имали смо договор да на питања одговарамо невербалним сигналима, померањем прстију, давањем неких одговора, што сам комплетно испунио те тестове“, објашњава Бранко.

Бранко тренира три пута дневно - теретана, медитација, базен.

Десет минута под водом, за организам је већи стрес од напора који има маратонац после трке. Делује опасно.

„Никако не бих рекао да је ово опасан спорт. Рекао бих да је ово један диван спорт, којим могу да се баве сви људи свих узраста“, закључује Петровић.

Каже да сваки човек под водом може да издржи три и по минута, само да се не успаничи.

Бранко звани водени човек, на тренингу испод површине воде је био 20 минута. То је талас који би требало да га одведе и у Гинисову књигу, јер планира да оствари рекорд од 23 минута.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара